menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki natrzyj solą, ponakłuwaj widelcem w dwóch miejscach. Zapiekaj przez około 1 godzinę, w środku powinny być miękkie a na zewnątrz chrupiące.

Kiedy ziemniaki przestygną odetnij od nich „czapeczki”. Za pomocą łyżki wybierz miąższ , pozostawiając trochę przy skórce, ziemniaki nie rozpadną się. W misce wymieszaj wszystkie składniki farszu wraz z miąższem ziemniaczanym, dopraw solą.

Wypełnij ziemniaki farszem.

Pozostałe składniki wymieszaj dokładnie, oprócz oliwy. Ułóż masę na wierzch ziemniaków, skrop oliwą. Zapiekaj dodatkowe 10-15 minut.

ocena:

Młode ziemniaki zapiekane z cheddarem i anchois

składniki

Farsz:

  • 4 duże młode ziemniaki, dokładnie wyszorowane
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 4 posiekane drobno fileciki anchois
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • sól

Wierzch:

  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 posiekane drobno fileciki anchois
  • ¼ szklanki startego sera cheddar
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Duża szczypta płatków chilli
  • Oliwa z oliwek do skropienia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki natrzyj solą, ponakłuwaj widelcem w dwóch miejscach. Zapiekaj przez około 1 godzinę, w środku powinny być miękkie a na zewnątrz chrupiące.

Kiedy ziemniaki przestygną odetnij od nich „czapeczki”. Za pomocą łyżki wybierz miąższ , pozostawiając trochę przy skórce, ziemniaki nie rozpadną się. W misce wymieszaj wszystkie składniki farszu wraz z miąższem ziemniaczanym, dopraw solą.

Wypełnij ziemniaki farszem.

Pozostałe składniki wymieszaj dokładnie, oprócz oliwy. Ułóż masę na wierzch ziemniaków, skrop oliwą. Zapiekaj dodatkowe 10-15 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję