menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wędzonkę, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i również kroimy. Topimy tłuszcz na patelni, zesmażamy wędzonkę, dodajemy cebulę i smażymy razem, aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy paprykę, a gdy zmięknie – pomidory. Dusimy składniki razem przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jaja, posypujemy żółtym serem i delikatnie mieszamy, tak, żeby żółtka nie rozpłynęły się na patelni. Gdy białka się dobrze zetną rozkładamy porcje na talerze. Jeżeli używamy dymki, pod koniec posypujemy jajecznicę szczypiorem.

ocena:

Moja ulubiona jajecznica

składniki

  • 5 jajek
  • 100 g boczku wędzonego lub szynki
  • 50 g tartego, żółtego sera
  • 1 cebula lub 1 dymka
  • 1 papryka
  • 1-2 pomidory
  • 50 ml oleju w zależności od „tłustości” wędzonki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wędzonkę, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i również kroimy. Topimy tłuszcz na patelni, zesmażamy wędzonkę, dodajemy cebulę i smażymy razem, aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy paprykę, a gdy zmięknie – pomidory. Dusimy składniki razem przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jaja, posypujemy żółtym serem i delikatnie mieszamy, tak, żeby żółtka nie rozpłynęły się na patelni. Gdy białka się dobrze zetną rozkładamy porcje na talerze. Jeżeli używamy dymki, pod koniec posypujemy jajecznicę szczypiorem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję