menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajo, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby „odpoczęło”. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę szatkujemy, a czosnek siekamy i razem podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami. Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową, białym pieprzem i dokładnie mieszamy. Zamiast pieprzu można użyć curry lub chili, a zamiast soli czosnkowej czy cebulowej – soli selerowej lub ziołowej. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki. Na środku każdego krążka  kładziemy kulkę farszu, brzegi ciasta zwilżamy wodą i starannie zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masłem. Osobiście polecam również pierogi, zresztą nie tylko ruskie, podsmażone na patelni lub w piekarniku z dodatkiem masła.

ocena:

Moje ulubione pierogi ruskie

składniki

Ciasto
  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 200 ml wody lub mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko, sól
Farsz
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego twarogu
  • po 50 g: rokpola, cheddara i bryndzy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce soli czosnkowej i cebulowej
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju, 100 g masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajo, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby „odpoczęło”. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę szatkujemy, a czosnek siekamy i razem podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami. Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową, białym pieprzem i dokładnie mieszamy. Zamiast pieprzu można użyć curry lub chili, a zamiast soli czosnkowej czy cebulowej – soli selerowej lub ziołowej. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki. Na środku każdego krążka  kładziemy kulkę farszu, brzegi ciasta zwilżamy wodą i starannie zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masłem. Osobiście polecam również pierogi, zresztą nie tylko ruskie, podsmażone na patelni lub w piekarniku z dodatkiem masła.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję