menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce podajemy w różnej formie. Może to być zarówno smakowita konfitura, którą rozsmarowujemy bezpośrednio na powierzchni naleśnika, jak również świeże owoce.Owoce myjemy, osączamy. Jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie obieramy, usuwamy pestki i gniazda nasienne. Zależnie od miękkości owoców, kroimy je w plastry lub pozostawiamy w całości, jeżeli używamy różnych owoców, to mieszamy je. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Przygotowujemy naleśniki deserowe z cukrem waniliowym i np.: skórka cytrynową. Na świeże naleśniki nakładamy owoce, zwijamy w rożek i dekorujemy bitą śmietaną. Możemy polać dodatkowo roztopionym karmelem, krówką lub czekoladą. Takie naleśniki możemy podać również z bitą śmietaną i owocami.

ocena:

Naleśniki z owocami

składniki

  • 10-12 naleśników (przygotuj je według któregoś z podanych przepisów)
  • 1 kg owoców: truskawki, jagody, maliny, poziomki, morele, brzoskwinie i inne (mogą być mieszane)
  • 250 ml śmietany 30%
  • kilka łyżek cukru pudru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce podajemy w różnej formie. Może to być zarówno smakowita konfitura, którą rozsmarowujemy bezpośrednio na powierzchni naleśnika, jak również świeże owoce.Owoce myjemy, osączamy. Jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie obieramy, usuwamy pestki i gniazda nasienne. Zależnie od miękkości owoców, kroimy je w plastry lub pozostawiamy w całości, jeżeli używamy różnych owoców, to mieszamy je. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Przygotowujemy naleśniki deserowe z cukrem waniliowym i np.: skórka cytrynową. Na świeże naleśniki nakładamy owoce, zwijamy w rożek i dekorujemy bitą śmietaną. Możemy polać dodatkowo roztopionym karmelem, krówką lub czekoladą. Takie naleśniki możemy podać również z bitą śmietaną i owocami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję