menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Okonie przypraw od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Do środka każdej ryby włóż ćwiartkę cytryny oraz kilka gałązek koperku. Na patelni rozgrzej połowę masła i usmaż na nim oprószone mąką pstrągi po około 10 minut z każdej strony. Okonie odstaw w ciepłe miejsce. Na umytą, rozgrzaną patelnię wrzuć płatki migdałowe, kiedy się zrumienią dodaj pozostałe masło, sok wyciśnięty z 2 cytryn oraz miód, smaż 2-3 minuty, dodaj pozostały, posiekany koperek i całość wymieszaj. Okonie podawaj w towarzystwie glazurowanych migdałów, z ćwiartką cytryny i ulubionymi dodatkami.

ocena:

Okoń morski z glazurowanymi migdałami

składniki

  • 4 okonie
  • 3 cytryny
  • 200 g płatków migdałowych
  • 100 g klarowanego masła
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Okonie przypraw od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Do środka każdej ryby włóż ćwiartkę cytryny oraz kilka gałązek koperku. Na patelni rozgrzej połowę masła i usmaż na nim oprószone mąką pstrągi po około 10 minut z każdej strony. Okonie odstaw w ciepłe miejsce. Na umytą, rozgrzaną patelnię wrzuć płatki migdałowe, kiedy się zrumienią dodaj pozostałe masło, sok wyciśnięty z 2 cytryn oraz miód, smaż 2-3 minuty, dodaj pozostały, posiekany koperek i całość wymieszaj. Okonie podawaj w towarzystwie glazurowanych migdałów, z ćwiartką cytryny i ulubionymi dodatkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję