X

Czego szukasz?

Przepis
RybyWielkanoc

Okoń morski z glazurowanymi migdałami

Biała ryba kojarzy nam się głównie z dorszem, czy też mintajem. A ja dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na okonia. Okoń morski z glazurowanymi migdałami to przepyszna rybna propozycja. Danie idealne na wielkanocny stół, czy też niedzielny obiad. Koniecznie wypróbujcie, jestem pewny, że zasmakujecie w tej rybie, w tej wersji. Dajcie znać w komentarzu po przepisem jak Wam smakowała. 

Okoń morski z glazurowanymi migdałami

Składniki:

  • 4 okonie
  • 3 cytryny
  • 200 g płatków migdałowych
  • 100 g klarowanego masła
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki miodu np. lipowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Okonie przypraw od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem.

Krok 2:

Do środka każdej ryby włóż ćwiartkę cytryny, następnie kilka gałązek koperku.

Krok 3:

Na patelni rozgrzej połowę masła, następnie usmaż na nim oprószone mąką pstrągi po około 10 minut z każdej strony. Okonie odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 4:

Na umytą, rozgrzaną patelnię wrzuć płatki migdałowe. Następnie kiedy się zrumienią dodaj pozostałe masło, sok wyciśnięty z 2 cytryn oraz miód. Smaż 2-3 minuty, dodaj pozostały, posiekany koperek, na koniec całość wymieszaj.

Okonie podawaj w towarzystwie glazurowanych migdałów, z ćwiartką cytryny i ulubionymi dodatkami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook.

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również