menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj: 1/3 serka waniliowego, kawę, skórkę pomarańczową, cynamon, połowę cukru. Ubij masę rózgą na lekka pianę. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij tak samo jak żółtka. Połącz obydwie masy delikatnie mieszając. Czekoladę rozpuść z odrobiną masła w mikrofali ustawionej na małą moc – ok. 500 W. W rondelku rozpuść drugą połowę cukru z łyżką wody i zrób karmel. Dodaj śliwki i duś je w karmelu przez kilka 5 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuść masło i wlej masę jajeczną. Kiedy omlet zacznie się rumienić od spodu delikatnie zwiń go w rulon. Omlet powinien być rumiany z wierzchu a puszysty w środku. Zsuń omlet na talerz polej resztą serka i rozpuszczoną czekoladą. Ozdób karmelowymi śliwkami i świeżymi truskawkami.

ocena:

Omlet z kawą i skórką pomarańczową

składniki

  • 3 jajka
  • 100 g serka waniliowego homogenizowanego
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • skórka otarta z 1 z pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 10 g masła
  • 3-5 truskawek
  • 3 śliwki
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj: 1/3 serka waniliowego, kawę, skórkę pomarańczową, cynamon, połowę cukru. Ubij masę rózgą na lekka pianę. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij tak samo jak żółtka. Połącz obydwie masy delikatnie mieszając. Czekoladę rozpuść z odrobiną masła w mikrofali ustawionej na małą moc – ok. 500 W. W rondelku rozpuść drugą połowę cukru z łyżką wody i zrób karmel. Dodaj śliwki i duś je w karmelu przez kilka 5 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuść masło i wlej masę jajeczną. Kiedy omlet zacznie się rumienić od spodu delikatnie zwiń go w rulon. Omlet powinien być rumiany z wierzchu a puszysty w środku. Zsuń omlet na talerz polej resztą serka i rozpuszczoną czekoladą. Ozdób karmelowymi śliwkami i świeżymi truskawkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję