menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zacznij od zrobienia pulpetów. Namocz bułkę w mleku. Zmiel łososia w maszynce do mięsa na małych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w grube piórka i zrumień na oliwie do miękkości ok. 5 minut. Przepuść przez maszynkę cebulę i odciśniętą z mleka bułkę. Dodaj posiekany koperek, skórkę z cytryny, połowę startego sera (na drobnych oczkach), panko oraz białko. Całość dopraw solą i pieprzem. Uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz w mące i poukładaj na desce lub blacie (nie układaj ich zbyt ciasno). W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę. Po kolei wrzucaj pulpeciki. Najlepiej ugotuj wszystkie w dwóch partiach. Pulpeciki są gotowe 2 minuty po powtórnym zagotowaniu. Gotowe pulpeciki możesz włożyć do wody z gotowania w ten sposób utrzymają odpowiednią temperaturę. Wstaw wodę na makaron 4-5 litrów i posól tak aby woda była wyraĹşnie słona (ok. 3 łyżki soli). W tym czasie zrób sos. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej oliwę na małym gazie. Dodaj posiekany drobno czosnek. Kiedy zacznie się smażyć wrzuć opłukany i osuszony szpinak. Poczekaj chwilę i przemieszaj. Źółtko wymieszaj ze śmietaną w misce. Do tego czasu szpinak puści wodę, którą drobnym strumieniem przelej do śmietany, cały czas mieszając. Tak zahartowana śmietana nie zważy się a żółtko nie zetnie. Wlej mieszaninę do szpinaku cały czas mieszając i redukuj do konsystencji sosu. Kiedy zagotuje się woda. Wrzuć makaron i ugotuj tak jak lubisz. Al dente 7-8 minut do miękkości 9-10 minut. Ja makaronu nie hartuje zimną wodą, odcedzam i od razu podaję. Penne zalej sosem poukładaj pulpeciki. Udekoruj startym serem i pomidorami.

ocena:

Penne z sosem szpinakowym i pulpecikami z łososia

składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 500 g filet z łososia bez skóry i ości
  • 1 mała cebula (100g)
  • pół czerstwej bułki
  • 100 ml mleka
  • pół pęczka koperku
  • skórka z 1 cytryny
  • 100 g sera dziugas (może być parmezan)
  • 2-3 łyżki panko lub bułki tartej
  • 1 białko jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Sos:
  • 250g szpinaku świeżego lub 300g mrożonego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • ew. pomidor pokrojony w kostkę do dekoracji

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zacznij od zrobienia pulpetów. Namocz bułkę w mleku. Zmiel łososia w maszynce do mięsa na małych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w grube piórka i zrumień na oliwie do miękkości ok. 5 minut. Przepuść przez maszynkę cebulę i odciśniętą z mleka bułkę. Dodaj posiekany koperek, skórkę z cytryny, połowę startego sera (na drobnych oczkach), panko oraz białko. Całość dopraw solą i pieprzem. Uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz w mące i poukładaj na desce lub blacie (nie układaj ich zbyt ciasno). W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę. Po kolei wrzucaj pulpeciki. Najlepiej ugotuj wszystkie w dwóch partiach. Pulpeciki są gotowe 2 minuty po powtórnym zagotowaniu. Gotowe pulpeciki możesz włożyć do wody z gotowania w ten sposób utrzymają odpowiednią temperaturę. Wstaw wodę na makaron 4-5 litrów i posól tak aby woda była wyraĹşnie słona (ok. 3 łyżki soli). W tym czasie zrób sos. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej oliwę na małym gazie. Dodaj posiekany drobno czosnek. Kiedy zacznie się smażyć wrzuć opłukany i osuszony szpinak. Poczekaj chwilę i przemieszaj. Źółtko wymieszaj ze śmietaną w misce. Do tego czasu szpinak puści wodę, którą drobnym strumieniem przelej do śmietany, cały czas mieszając. Tak zahartowana śmietana nie zważy się a żółtko nie zetnie. Wlej mieszaninę do szpinaku cały czas mieszając i redukuj do konsystencji sosu. Kiedy zagotuje się woda. Wrzuć makaron i ugotuj tak jak lubisz. Al dente 7-8 minut do miękkości 9-10 minut. Ja makaronu nie hartuje zimną wodą, odcedzam i od razu podaję. Penne zalej sosem poukładaj pulpeciki. Udekoruj startym serem i pomidorami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję