menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczarki myjemy, osuszmy, czyścimy, odcinamy trzonki i siekamy je drobno, a kapelusze odkładamy do nadziewania. Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, odcedzamy, obieramy i mielimy lub rozgniatamy przy pomocy praski lub widelca. Szpinak rozmrażamy i osączamy. Mieszamy ziemniaki, szpinak i masło, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem. Napełniamy kapelusze pieczarek nadzieniem. Kroimy boczek w kostkę, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy cebulę z boczkiem, dodajemy posiekane resztki grzybów, a na koniec wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy sos do brytfanki, wkładamy do niego kapelusze pieczarek z nadzieniem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy pół godziny w temperaturze 180°

ocena:

Pieczarki ze szpinakiem

składniki

  • 500 g pieczarek
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 300 g ziemniaków
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, natka pietruszki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczarki myjemy, osuszmy, czyścimy, odcinamy trzonki i siekamy je drobno, a kapelusze odkładamy do nadziewania. Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, odcedzamy, obieramy i mielimy lub rozgniatamy przy pomocy praski lub widelca. Szpinak rozmrażamy i osączamy. Mieszamy ziemniaki, szpinak i masło, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem. Napełniamy kapelusze pieczarek nadzieniem. Kroimy boczek w kostkę, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy cebulę z boczkiem, dodajemy posiekane resztki grzybów, a na koniec wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy sos do brytfanki, wkładamy do niego kapelusze pieczarek z nadzieniem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy pół godziny w temperaturze 180°

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję