menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę gryczaną musimy uprażyć na patelni (cały czas mieszając), a następnie zalać gorącą, świeżo zagotowaną wodą. Mąkę intensywnie mieszamy, a gdy będziemy mieli schłodzoną papkę, dodajemy mąkę pszenną, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie elastyczne i lśniące. Ciasto przykrywamy czystą serwetką i przystępujemy do przyrządzenia farszu. Ser przecieramy lub jeszcze lepiej mielimy, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę i czosnek, żółtka, przyprawy oraz śmietanę. W zasadzie ilość śmietany zależy od tego, czy używamy sera bardziej, czy mniej tłustego. Farsz dobrze mieszamy. Żeby farsz nie był za rzadki dobrze jest  dodawać śmietanę małymi porcjami. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wycinamy z niego krążki przy pomocy szklanki lub foremki. Nakładamy na każdy krążek farsz, po czym pierogi zlepiamy. Wrzucamy do gotującej, osolonej wodę i wyjmujemy mniej więcej 3-4 minuty po wypłynięciu. Zawsze doradzam jednak wrzucenie jednej sztuki, zagotowanie i  sprawdzenie organoleptycznie, jaki czas gotowania jest najlepszy. Pierogi podajemy z kwaśną śmietaną, masłem lub bułeczką usmażoną na maśle.

ocena:

Pierogi gryczane z białym serem

składniki

Ciasto
-170 g mąki gryczanej (ok. 1 szklanki)
-90 g mąki pszennej (ok. pół szklanki)
-375 ml wody
Farsz
-400 g białego sera
-3 żółtka
-1 mała cebula
-1 ząbek czosnku
 -pół łyżeczki tymianku
-50 ml śmietany 22%
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę gryczaną musimy uprażyć na patelni (cały czas mieszając), a następnie zalać gorącą, świeżo zagotowaną wodą. Mąkę intensywnie mieszamy, a gdy będziemy mieli schłodzoną papkę, dodajemy mąkę pszenną, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie elastyczne i lśniące. Ciasto przykrywamy czystą serwetką i przystępujemy do przyrządzenia farszu. Ser przecieramy lub jeszcze lepiej mielimy, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę i czosnek, żółtka, przyprawy oraz śmietanę. W zasadzie ilość śmietany zależy od tego, czy używamy sera bardziej, czy mniej tłustego. Farsz dobrze mieszamy. Żeby farsz nie był za rzadki dobrze jest  dodawać śmietanę małymi porcjami. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wycinamy z niego krążki przy pomocy szklanki lub foremki. Nakładamy na każdy krążek farsz, po czym pierogi zlepiamy. Wrzucamy do gotującej, osolonej wodę i wyjmujemy mniej więcej 3-4 minuty po wypłynięciu. Zawsze doradzam jednak wrzucenie jednej sztuki, zagotowanie i  sprawdzenie organoleptycznie, jaki czas gotowania jest najlepszy. Pierogi podajemy z kwaśną śmietaną, masłem lub bułeczką usmażoną na maśle.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję