menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zacznij od przygotowania farszu. Mięso zmiel w malakserze. Dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj ciasto. W garnku szerokim dnem zagotuj wodę. Wymieszaj ze sobą obie mąki i dodaj do gotującego się wrzątku. Wszystko energicznie mieszaj. Zestaw z ognia. Dodaj olej, wymieszaj i całość przełóż na stolnicę oprószoną mąką ryżową. Powstałe ciasto wyrób dłońmi. Chwilę odczekaj i zrób to delikatnie, bo ciasto jest gorące. Podziel powstałą kulkę na dwie części. Mniejsze kulki łatwiej będzie formować. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienkie placki, wytnij kwadraty o wielkości ok 7 na 7 cm i w środku każdego ułóż kuleczkę farszu. Rogi pierożka zwiń do środka ( jak na zdjęciu wyżej) i mocno ściśnij. Pierożki parujemy na parze przez 5 minut. Pamiętaj, ułóż je tak aby się nie dotykały inaczej mogę się posklejać. Przed parowaniem powierzchnie posmaruj olejem, aby pierożki nie przywarły.  Gdy pierożki się parują przygotuj sos mieszając wszystkie składniki.

 

ocena:

Pierożki ryżowe gotowane na parze z wołowiną

składniki

Składniki na ciasto ok 45 pierożków

  • 200 g mąki ryżowej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 400 ml wody
  • 30 ml oleju

Składniki na farsz:

  • 300g wołowiny krzyżowej
  • 1/2 małej drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego

Składniki na sos:

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka posiekanego drobno pora

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zacznij od przygotowania farszu. Mięso zmiel w malakserze. Dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj ciasto. W garnku szerokim dnem zagotuj wodę. Wymieszaj ze sobą obie mąki i dodaj do gotującego się wrzątku. Wszystko energicznie mieszaj. Zestaw z ognia. Dodaj olej, wymieszaj i całość przełóż na stolnicę oprószoną mąką ryżową. Powstałe ciasto wyrób dłońmi. Chwilę odczekaj i zrób to delikatnie, bo ciasto jest gorące. Podziel powstałą kulkę na dwie części. Mniejsze kulki łatwiej będzie formować. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienkie placki, wytnij kwadraty o wielkości ok 7 na 7 cm i w środku każdego ułóż kuleczkę farszu. Rogi pierożka zwiń do środka ( jak na zdjęciu wyżej) i mocno ściśnij. Pierożki parujemy na parze przez 5 minut. Pamiętaj, ułóż je tak aby się nie dotykały inaczej mogę się posklejać. Przed parowaniem powierzchnie posmaruj olejem, aby pierożki nie przywarły.  Gdy pierożki się parują przygotuj sos mieszając wszystkie składniki.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję