menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki ścieramy do dużej miski na średnich oczkach, dodajemy posiekaną drobno cebule i czosnek. Wbijamy jaja i wsypujemy mąkę jeśli w ziemniakach jest dużo wody trzeba wsypać trzy łyżki, a w przypadku tych mniej wodnistych tylko dwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni. Można podawać ze śmietaną lub sosem.

ocena:

Placki ziemniaczane klasyczne

składniki

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki ścieramy do dużej miski na średnich oczkach, dodajemy posiekaną drobno cebule i czosnek. Wbijamy jaja i wsypujemy mąkę jeśli w ziemniakach jest dużo wody trzeba wsypać trzy łyżki, a w przypadku tych mniej wodnistych tylko dwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni. Można podawać ze śmietaną lub sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję