menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso obrać z błon i powięzi i włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej 6*C) na dwa dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Grzyby podgotować w osolonej wodzie. Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej).
Rękojeścią kopyści zrobić w polędwicy otwór (uważać aby nie przebić na wylot) i ciasno nadziać grzybami. Otwarte miejsce spiąć wykałaczką.
W brytwannie rozgrzać olej i obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, podlać 1/2 szklanki wrzątku i polać polędwicę kilkoma łyżkami przecedzonej marynaty. Dusić pół godziny przewracając mięso dwukrotnie i polewając marynatą.
Wyjąć z brytwanny, polać wytworzonym sosem i kieliszkiem żubrówki, podpalić i płonące wydać na stół.
Smacznego

ocena:

Płonąca polędwica z dzika z grzybami

składniki

  • 1 kg polędwiczek z dzika (lub wieprzowych)
  • marynata do dzika (patrz przepis w dziale dziczyzna)
  • 1 kieliszek żubrówki
  • 10 dag świeżych grzybów (lub z solanki)
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso obrać z błon i powięzi i włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej 6*C) na dwa dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Grzyby podgotować w osolonej wodzie. Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej).
Rękojeścią kopyści zrobić w polędwicy otwór (uważać aby nie przebić na wylot) i ciasno nadziać grzybami. Otwarte miejsce spiąć wykałaczką.
W brytwannie rozgrzać olej i obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, podlać 1/2 szklanki wrzątku i polać polędwicę kilkoma łyżkami przecedzonej marynaty. Dusić pół godziny przewracając mięso dwukrotnie i polewając marynatą.
Wyjąć z brytwanny, polać wytworzonym sosem i kieliszkiem żubrówki, podpalić i płonące wydać na stół.
Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję