menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do pojemnika wsyp dwie garści soli peklowej, garść majeranku, 2 łyżki stołowe zioła prowansalskiego, po łyżce czosnku granulowanego i pieprzu czarnego mielonego oraz łyżeczkę zmielonego ziela angielskiego. Zagniatając w dłoni wymieszaj dobrze. Schab połóż na stole, przytrzymaj jedną ręką a drugą posypuj przygotowaną mieszanką i wcieraj. Na najszerszą powierzchnię daj po trzy duże szczypty, na boki po dwie a na końcówki po jednej. Następnie przygotuj arkusz folii aluminiowej, wyłóż na dnie trzy listki laurowe na długość schabu, ułóż schab i ponownie obłóż trzema listkami górę mięsa. Zawiń szczelnie i odstaw do chłodnego miejsca na cztery dni. Następnie obwiąż szpagatem tak jak umiesz ( aby nie spadło z kija ) i odwieś na 3 godzinki najlepiej w przewiewnym chłodnym miejscu. Przepal porządnie wędzarnię, zejdĹş do temperatury ok. 40 stopni i włóż schabik. Porządnie go wysusz gorącym powietrzem przy otwartym szybrze i drzwiczkach wędzarni, a następnie przymknij szczelnie i daj mokry dym co najmniej na trzy godziny. Podnoś temperaturę sukcesywnie co godzinę o 10 stopni i nie zapomnij przy 60 stopniach otworzyć szyber. Przy 85-ciu przytrzymaj do momentu aż osiągnie odpowiednią twardość i lekko orzechowy kolor. Po uwędzeniu odstaw ponownie w przewiewne miejsce do wystudzenia po czym po paru godzinach włóż do lodówki.

ocena:

Polędwica Kurasia

składniki

  • SCHAB WP
  • PEKLOSÓL
PRZYPRAWY
  • PIEPRZ
  • ZIOŁA PROWANSALSKIE
  • LIŚÄ† LAUROWY
  • ZIELE ANGIELSKIE
  • CZOSNEK

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do pojemnika wsyp dwie garści soli peklowej, garść majeranku, 2 łyżki stołowe zioła prowansalskiego, po łyżce czosnku granulowanego i pieprzu czarnego mielonego oraz łyżeczkę zmielonego ziela angielskiego. Zagniatając w dłoni wymieszaj dobrze. Schab połóż na stole, przytrzymaj jedną ręką a drugą posypuj przygotowaną mieszanką i wcieraj. Na najszerszą powierzchnię daj po trzy duże szczypty, na boki po dwie a na końcówki po jednej. Następnie przygotuj arkusz folii aluminiowej, wyłóż na dnie trzy listki laurowe na długość schabu, ułóż schab i ponownie obłóż trzema listkami górę mięsa. Zawiń szczelnie i odstaw do chłodnego miejsca na cztery dni. Następnie obwiąż szpagatem tak jak umiesz ( aby nie spadło z kija ) i odwieś na 3 godzinki najlepiej w przewiewnym chłodnym miejscu. Przepal porządnie wędzarnię, zejdĹş do temperatury ok. 40 stopni i włóż schabik. Porządnie go wysusz gorącym powietrzem przy otwartym szybrze i drzwiczkach wędzarni, a następnie przymknij szczelnie i daj mokry dym co najmniej na trzy godziny. Podnoś temperaturę sukcesywnie co godzinę o 10 stopni i nie zapomnij przy 60 stopniach otworzyć szyber. Przy 85-ciu przytrzymaj do momentu aż osiągnie odpowiednią twardość i lekko orzechowy kolor. Po uwędzeniu odstaw ponownie w przewiewne miejsce do wystudzenia po czym po paru godzinach włóż do lodówki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję