X

Czego szukasz?

Przepis
Kiełbasy i wędliny

Polędwica paprykowo-czosnkowa (wędzona)

Składniki

  • 2 polędwice wieprzowe (około 1kg)
  • 1 litr zalewy peklującej (przepis poniżej)
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 6 suszonych jagód jałowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu (czarny, czerwony,zielony, biały)

Sposób przygotowania

Polędwice peklować w temperaturze 3-4*C przez cztery dni.
Po zapeklowaniu wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin i osuszyć. Czosnek rozetrzeć w moździerzu z papryką, jałowcem i pieprzem. Uformować kulę i natrzeć dokładnie mięso z wszystkich stron. Odłożyć do lodówki na około 24 godziny.
Rozgrzać wędzarnię do temperatury około 45-50*C i wędzić w gorącym dymie przez 1 godzinę. Obniżyć temperaturę do 30-35*C i wędzić jeszcze przez 2 do 3 godzin.
Po uwędzeniu odłożyć do lodówki na kilka godzin i wystudzić.
Zagotować wodę i wrzucić zimne polędwice do wrzącej wody (wody nie gotować). Parzyć polędwice w temperaturze 80-85*C przez 2 godziny i odstawić do wystygnięcia. Możemy podawać z sosem z avocado i drobno posiekanym szczypiorem
Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również