menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czosnek i natkę drobno posiekaj. Jeżeli żurawina jest bardzo sucha, namocz ją 2 godziny wcześniej w wodzie. Wymieszaj widelcem rozdrobniony ser z osączonymi żurawinami, czosnkiem, natką pietruszki i skórką z cytryny. Polędwiczki oczyść z błon. Od grubszej strony (głowy) wbij palec lub trzonek drewnianej łyżki i zrób kieszeń prawie do końca. Mięso nafaszeruj masą (można ją wcześniej schłodzić nadziewanie będzie łatwiejsze). Zawiąż końcówkę z otworem sznurkiem gastronomicznym lub białą nicią. Tak przygotowane mięso zalej marynatą, odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Mięso osącz z nadmiaru marynaty, piecz na dobrze rozgrzanym grillu po 10 minut z każdej strony (zależy od grubości polędwiczki). Smaruj od czasu do czasu pozostałą marynatą. Doskonale pasuje do tego dania surówka z młodej kapusty i młode ziemniaki w mundurkach.

ocena:

Polędwiczki faszerowane żurawiną i serem pleśniowym

składniki

Składniki:
-650 g polędwiczek wieprzowych (2-3 szt.)
Marynata:
-2 łyżki sosu sojowego jasnego
-1 łyżeczka tymianku świeżego
-1 łyżeczka oregano świeżego
-1 łyżka miodu
-2 łyżki oleju
-sok z 1 cytryny
-sól, pieprz
Farsz:
-100 g sera blue (np. lazur, rokpol)
-80 g suszonych żurawin
-1 pęczek natki pietruszki
-2 ząbki czosnku
-skórka z jednej cytryny
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czosnek i natkę drobno posiekaj. Jeżeli żurawina jest bardzo sucha, namocz ją 2 godziny wcześniej w wodzie. Wymieszaj widelcem rozdrobniony ser z osączonymi żurawinami, czosnkiem, natką pietruszki i skórką z cytryny. Polędwiczki oczyść z błon. Od grubszej strony (głowy) wbij palec lub trzonek drewnianej łyżki i zrób kieszeń prawie do końca. Mięso nafaszeruj masą (można ją wcześniej schłodzić nadziewanie będzie łatwiejsze). Zawiąż końcówkę z otworem sznurkiem gastronomicznym lub białą nicią. Tak przygotowane mięso zalej marynatą, odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Mięso osącz z nadmiaru marynaty, piecz na dobrze rozgrzanym grillu po 10 minut z każdej strony (zależy od grubości polędwiczki). Smaruj od czasu do czasu pozostałą marynatą. Doskonale pasuje do tego dania surówka z młodej kapusty i młode ziemniaki w mundurkach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję