menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oddziel liście od główki kapusty. Marchewkę pokrój w bardzo cienkie 5 cm podłużne plastry. W garnku zagotuj taka ilość aby zanurzyć liście, posól i posłódź. Włóż liście i marchew, gotuj 20-30 sekund. Następnie przełóż do miski z bardzo zimną wodą lub wodą z lodem. Kiedy ostygną połóż na ręczniku papierowym aby się osuszyły. Dorsza dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Z liści wytnij grubszy fragment, dla pewności można go również zbić tłuczkiem do mięsa, będzie bardziej elastyczny. Na kapuście ułóż kilka plasterków marchewki, na niej polędwiczkę z dorsza i ciasno zwiń.
Ułóż w naczyniu do parowania, gotuj przez około 10 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Do rondelka wlej wywar, dodaj ljutenice i koncentrat. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Podawaj z ziemniakami puree.

ocena:

Polędwiczki z dorsza w kapuście włoskiej

składniki

  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 1 obrana marchewka
  • 4 polędwiczki z dorsza
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Błyskawiczny sos:

  • 100 ml wywaru drobiowego
  • 3 łyżki ljutenicy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  •  sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oddziel liście od główki kapusty. Marchewkę pokrój w bardzo cienkie 5 cm podłużne plastry. W garnku zagotuj taka ilość aby zanurzyć liście, posól i posłódź. Włóż liście i marchew, gotuj 20-30 sekund. Następnie przełóż do miski z bardzo zimną wodą lub wodą z lodem. Kiedy ostygną połóż na ręczniku papierowym aby się osuszyły. Dorsza dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Z liści wytnij grubszy fragment, dla pewności można go również zbić tłuczkiem do mięsa, będzie bardziej elastyczny. Na kapuście ułóż kilka plasterków marchewki, na niej polędwiczkę z dorsza i ciasno zwiń.
Ułóż w naczyniu do parowania, gotuj przez około 10 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Do rondelka wlej wywar, dodaj ljutenice i koncentrat. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Podawaj z ziemniakami puree.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję