menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

ako, że karnawał w pełni dziś proponuje poncz. Podobno datą przełomową był 25 paĹşdziernika1599 roku, kiedy to dowódca brytyjskich sił morskich – sir Edward Kennel, wydał przyjęcie, którego główną atrakcją był poncz podawany bezpośrednio z marmurowego basenu. Do jego przygotowania zużyto 90 beczek okowity, kilkaset cytryn, setki litrów malagi, 1300 kg cukru i mnóstwo gałki muszkatołowej. Kielichy gości napełniał chłopiec pływający po tym dziwacznym stawie w łódce z drewna różanego. Opary ponczu były tak mocne, że chłopców w łódce trzeba było co jakiś czas wymienia怦

 

Plastry ananasa kroimy w ćwiartki i wkładamy na dno wazy. Polewamy arakiem lub rumem i odstawiamy. Do garnka wlewamy wino, esencję herbacianą i sok ananasowy. Wrzucamy posiekaną wanilię i wsypujemy cukier. Ustawiamy na małym ogniu i powoli podgrzewamy. Kiedy wino zaczyna wrzeć, natychmiast zdejmujemy z ognia i dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy. Dekorujemy cytrynowym twistem i stawiamy na stole na podgrzewaczu. Rozlewamy łyżką wazową do szklanek z uchem.

ocena:

Poncz

składniki

  • 750 ml białego, półwytrawnego wina
  • 100 ml araku lub rumu
  • 250 ml soku ananasowego
  • 200 ml esencji herbacianej
  • 200 g ananasa z puszki
  • 1 cytryna
  • 300 g cukru
  • pół laski wanilii
  • duży twist ze skórki cytrynowej – do dekoracji

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

ako, że karnawał w pełni dziś proponuje poncz. Podobno datą przełomową był 25 paĹşdziernika1599 roku, kiedy to dowódca brytyjskich sił morskich – sir Edward Kennel, wydał przyjęcie, którego główną atrakcją był poncz podawany bezpośrednio z marmurowego basenu. Do jego przygotowania zużyto 90 beczek okowity, kilkaset cytryn, setki litrów malagi, 1300 kg cukru i mnóstwo gałki muszkatołowej. Kielichy gości napełniał chłopiec pływający po tym dziwacznym stawie w łódce z drewna różanego. Opary ponczu były tak mocne, że chłopców w łódce trzeba było co jakiś czas wymienia怦

 

Plastry ananasa kroimy w ćwiartki i wkładamy na dno wazy. Polewamy arakiem lub rumem i odstawiamy. Do garnka wlewamy wino, esencję herbacianą i sok ananasowy. Wrzucamy posiekaną wanilię i wsypujemy cukier. Ustawiamy na małym ogniu i powoli podgrzewamy. Kiedy wino zaczyna wrzeć, natychmiast zdejmujemy z ognia i dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy. Dekorujemy cytrynowym twistem i stawiamy na stole na podgrzewaczu. Rozlewamy łyżką wazową do szklanek z uchem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję