menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ze sprawionego pstrąga usuwamy skrzela. Ryby solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny (ćwiartkę cytryny zostawiamy do dekoracji). Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu, do brzucha wkładamy ćwiartkę jabłka i polewamy sokiem jabłkowym. Rybę dodatkowo można obłożyć cząstkami jabłka. Wkładamy do nagrzanego (150°) piekarnika i pieczemy w zależności od wielkości pstrąga od 15 do 20 minut. Odparowany sok uzupełniamy. Na talerz wylewamy zagęszczony sok, na którym układamy pstrąga. Całość dekorujemy upieczonymi jabłkami i cząstką cytryny. Wspaniały efekt osiągniemy, polewając gorącą rybę calvadosem i podpalając przy podawaniu.

ocena:

Pstrąg z jabłkami

składniki

  • 1 pstrąg na osobę
  • ćwiartka kwaśnego soczystego jabłka
  • 50 g soku jabłkowego
  • pół cytryny
  • „naparstek” calvadosa lub polskiego odpowiednika
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ze sprawionego pstrąga usuwamy skrzela. Ryby solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny (ćwiartkę cytryny zostawiamy do dekoracji). Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu, do brzucha wkładamy ćwiartkę jabłka i polewamy sokiem jabłkowym. Rybę dodatkowo można obłożyć cząstkami jabłka. Wkładamy do nagrzanego (150°) piekarnika i pieczemy w zależności od wielkości pstrąga od 15 do 20 minut. Odparowany sok uzupełniamy. Na talerz wylewamy zagęszczony sok, na którym układamy pstrąga. Całość dekorujemy upieczonymi jabłkami i cząstką cytryny. Wspaniały efekt osiągniemy, polewając gorącą rybę calvadosem i podpalając przy podawaniu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję