menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wymieszaj mąkę i masło w malakserze lub ręcznie aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Teraz dodaj wodę oraz szczyptę soli i wyrabiaj aż ciasto dobrze się połączy. Ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść na 30 minut w lodówce, aby odpoczęło. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkuj na lekko posypanej mąką powierzchni na grubość około 4 mm. Ciasto przełóż do formy o średnicy 23 cm, Najlepiej z wyjmowanym spodem. Na wierzchu ciasta ułóż płat papieru do pieczenia i obciąż całość np. ziarnami fasoli by w trakcie pieczenia ciasto nie urosło. Ciasto piecz przez 15 min. następnie zdejmij papier z fasolą i dopiecz kolejne 10 min. Dzięki tej metodzie spód jest idealnie płaski, bez wybrzuszeń. Ciasto odstaw do lekkiego ostygnięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Na patelni rozgrzej oliwę. Boczek pokrój w cienkie plasterki i lekko zrumień. Przełóż na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojonego pora oraz posiekany czosnek. Często mieszaj aż całość będzie miękka ale nie zrumieniona. Schłodzone ciasto obłóż porem i boczkiem. Ubij jajka z mlekiem dodaj cheddar, dopraw solą, pieprzem oraz gałką i wlej masę jajeczną na wierzch naszego quiche. Piecz całość około 35 minut aż quiche będzie rumiany i ścięty.

ocena:

Quiche z boczkiem porem i cheddarem

składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 g pokrojonego drobno schłodzonego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
Farsz:
  • 1 duża biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g boczku wędzonego
  • pół szklanki grubo tartego cheddara
  • 4 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • sól,

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wymieszaj mąkę i masło w malakserze lub ręcznie aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Teraz dodaj wodę oraz szczyptę soli i wyrabiaj aż ciasto dobrze się połączy. Ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść na 30 minut w lodówce, aby odpoczęło. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkuj na lekko posypanej mąką powierzchni na grubość około 4 mm. Ciasto przełóż do formy o średnicy 23 cm, Najlepiej z wyjmowanym spodem. Na wierzchu ciasta ułóż płat papieru do pieczenia i obciąż całość np. ziarnami fasoli by w trakcie pieczenia ciasto nie urosło. Ciasto piecz przez 15 min. następnie zdejmij papier z fasolą i dopiecz kolejne 10 min. Dzięki tej metodzie spód jest idealnie płaski, bez wybrzuszeń. Ciasto odstaw do lekkiego ostygnięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Na patelni rozgrzej oliwę. Boczek pokrój w cienkie plasterki i lekko zrumień. Przełóż na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojonego pora oraz posiekany czosnek. Często mieszaj aż całość będzie miękka ale nie zrumieniona. Schłodzone ciasto obłóż porem i boczkiem. Ubij jajka z mlekiem dodaj cheddar, dopraw solą, pieprzem oraz gałką i wlej masę jajeczną na wierzch naszego quiche. Piecz całość około 35 minut aż quiche będzie rumiany i ścięty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję