menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagnieć mąkę z ciepłą margaryną. Dodaj olej i sól. Zacznij dodawać wodę. Dolewaj ostrożnie, żeby ciasto nie było za rzadkie. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30 min do lodówki. W tym czasie zajmij się farszem. Piekarnik nagrzej do 190°C. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę pokrojoną w pół plastry. Kiedy będzie lekko rumiana dodaj czosnek pokrojony w plastry. Smaż jeszcze 2 minuty i odstaw do wystygnięcia. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Po nakłuwaj widelcem. Jajko i żółtko roztrzep lekko ze śmietanką, za pomocą rózgi. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Ułóż porwane kawałki makreli, przesmażoną cebulę z czosnkiem. Posyp koperkiem, szczypiorkiem oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Pieczemy 20-25

ocena:

Quiche z wędzoną makrelą, pomidorem i ziołami

składniki

Ciasto:
-500 g mąki
-300 g margaryny
-2/3 szklanki wody
-2 łyżki oleju
-1 łyżeczka soli
Farsz:
-1 wędzona makrela obrana z ości i skóry
-200 g pomidorków koktajlowych
-1 cebula
-4 ząbki czosnku
-2 jajko
-2 żółtko
-200 ml słodkiej śmietanki 30%
-2 łyżki posiekanego koperku
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-2 łyżki oleju
-ew. garść startego żółtego sera
-sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagnieć mąkę z ciepłą margaryną. Dodaj olej i sól. Zacznij dodawać wodę. Dolewaj ostrożnie, żeby ciasto nie było za rzadkie. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30 min do lodówki. W tym czasie zajmij się farszem. Piekarnik nagrzej do 190°C. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę pokrojoną w pół plastry. Kiedy będzie lekko rumiana dodaj czosnek pokrojony w plastry. Smaż jeszcze 2 minuty i odstaw do wystygnięcia. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Po nakłuwaj widelcem. Jajko i żółtko roztrzep lekko ze śmietanką, za pomocą rózgi. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Ułóż porwane kawałki makreli, przesmażoną cebulę z czosnkiem. Posyp koperkiem, szczypiorkiem oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Pieczemy 20-25

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję