menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie smażymy je na maśle do zeszklenia. Dodajemy posiekane grzyby i smażymy około 5 minut. Wsypujemy ryż i mieszamy go dokładnie z całą zawartością rondla. Po 2 minutach dolewamy wino i czekamy aż w połowie odparuje, wtedy dolewamy porcjami wywar i mieszamy. Ryż jest miękki po około 18-20 minutach. Po tym czasie dodajemy szyjki rakowe, ser mascarpone, parmezan i pietruszkę. Dokładnie mieszamy i serwujemy.

ocena:

Risotto z szyjkami rakowymi i grzybami

składniki

  • 200-250 g obgotowanych szyjek rakowych
  • 200 g grzybów – podgrzybki, kurki, borowiki itp.
  • 250 g ryżu
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 500 ml wywaru – najlepiej rybnego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie smażymy je na maśle do zeszklenia. Dodajemy posiekane grzyby i smażymy około 5 minut. Wsypujemy ryż i mieszamy go dokładnie z całą zawartością rondla. Po 2 minutach dolewamy wino i czekamy aż w połowie odparuje, wtedy dolewamy porcjami wywar i mieszamy. Ryż jest miękki po około 18-20 minutach. Po tym czasie dodajemy szyjki rakowe, ser mascarpone, parmezan i pietruszkę. Dokładnie mieszamy i serwujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję