menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw czosnek z cebulą. Gdy cebula się zeszkli wsypujemy ryż i mieszając go smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dolewamy stopniowo gorący wywar. Wlewamy go niewielkimi porcjami, za każdym razem gdy zostanie wchłonięty wlewamy kolejną porcję. Ryż cały czas mieszamy i czekamy aż wchłonie cały płyn. Po 15-20 minutach risotto powinno być gotowe – rosół jest wchłonięty a ryż miękki. Wtedy zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy masło i parmezan, dosypujemy pieprz i całość mieszamy. Prawidłowo risotto wykonuje się na bazie rosołu ugotowanego z dwóch gatunków mięsa z warzywami. Rzecz jasna możemy w wersji uproszczonej użyć gorącego bulionu z kostki rosołowej. Podany powyżej przepis jest bazą do wariacji z mięsem, owocami morza, warzywami itp. Wśród składników wymieniłem również specjalny ryż. Powinien to być ryż typu arborio, którego ziarenka po ugotowaniu sklejają się, a w środku są lekko twarde. Namawiam do eksperymentowania ze zwykłym ryżem. Zwykle postępuję z nim podobnie, jak z ryżem do klasycznego risotto, czyli smażę go na oleju i zalewam wrzącym wywarem. Doprawiam kurkumą, żeby nabrał złocistego koloru, solą i innymi przyprawami. Zapewniam, ze taki ryż spokojnie możemy przygotować mając do dyspozycji grilla gazowego. Ustawiamy wówczas garnek z boku grilla i czekamy, aż ryż dojdzie. 

ocena:

Risotto

składniki

  • 1 l rosołu
  • 400-500 g specjalnego ryżu do risotto
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 50 g oliwy
  • 20 g masła
  • 100 g startego parmezanu
  • pieprz biały lub czarny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw czosnek z cebulą. Gdy cebula się zeszkli wsypujemy ryż i mieszając go smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dolewamy stopniowo gorący wywar. Wlewamy go niewielkimi porcjami, za każdym razem gdy zostanie wchłonięty wlewamy kolejną porcję. Ryż cały czas mieszamy i czekamy aż wchłonie cały płyn. Po 15-20 minutach risotto powinno być gotowe – rosół jest wchłonięty a ryż miękki. Wtedy zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy masło i parmezan, dosypujemy pieprz i całość mieszamy. Prawidłowo risotto wykonuje się na bazie rosołu ugotowanego z dwóch gatunków mięsa z warzywami. Rzecz jasna możemy w wersji uproszczonej użyć gorącego bulionu z kostki rosołowej. Podany powyżej przepis jest bazą do wariacji z mięsem, owocami morza, warzywami itp. Wśród składników wymieniłem również specjalny ryż. Powinien to być ryż typu arborio, którego ziarenka po ugotowaniu sklejają się, a w środku są lekko twarde. Namawiam do eksperymentowania ze zwykłym ryżem. Zwykle postępuję z nim podobnie, jak z ryżem do klasycznego risotto, czyli smażę go na oleju i zalewam wrzącym wywarem. Doprawiam kurkumą, żeby nabrał złocistego koloru, solą i innymi przyprawami. Zapewniam, ze taki ryż spokojnie możemy przygotować mając do dyspozycji grilla gazowego. Ustawiamy wówczas garnek z boku grilla i czekamy, aż ryż dojdzie. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję