menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej 6*C) na dwa dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed dalszą obróbką (powinno dojść do temperatury pokojowej), osączyć i pokroić na 5 kawałków.
Kawałki mięsa rozkroić w połowie nie dokrawając do końca (na motyla) i rozbić delikatnie mięso tłuczkiem do grubości około 1cm.
Cebulę pokroić w talarki. Grzybom wyjąć nóżki i 5 szt pokroić (resztę odłożyć). Ser pokroić w paski.
Posmarować płaty mięsa sosem worcestershire, skropić tabasko i oprószyć suchymi przyprawami dodając rozgniecione ziarna jałowca.
Nałożyć cebulę, ser i pieczarki, zrolować i obwiązać sznurkiem.
Na patelni silnie rozgrzać masło i oliwę. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron (aby się „zamknęło”). Nóżki pieczarek gotować w bulionie (do odparowania połowy płynu). Na koniec gotowania dodać wino i tłuszcz od smażenia, więcej nie gotować, przecedzić przez sitko, (jest to sos do podlewania pieczeni).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175*C. Pozostałą cebulkę i ser drobno posiekać i wypełnić kapelusze pieczarek. Przełożyć mięso do ogniotrwałego naczynia, podlać połową sosu i piec pod przykryciem 30 minut (przewracając je na drugą stronę po 15 minutach).
Zdjąć przykrycie z mięsa, włożyć pieczarki i piec jeszcze 15 minut polewając pozostałym sosem.
Uwaga: Rolady można również przygotować na ruszcie lub BBQ, (najpierw opiekamy przygotowane rolady na gorącym węglu, nastepnie zawijamy w folię i pieczemy na średnim węglu, na koniec zdejmujemy folię i dopiekamy).

ocena:

Rolady ze schabu dzika

składniki

  • 1 kg schabu z dzika (może być wieprzowy)
Marynata do dzika
  • 20 średnich pieczarek
  • 8 małych cebulek czosnkowych
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka czystego bulionu
  • 4 łyżki sosu worcestershire
  • 1/2 łyżeczki zielonego tabasko
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej 6*C) na dwa dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed dalszą obróbką (powinno dojść do temperatury pokojowej), osączyć i pokroić na 5 kawałków.
Kawałki mięsa rozkroić w połowie nie dokrawając do końca (na motyla) i rozbić delikatnie mięso tłuczkiem do grubości około 1cm.
Cebulę pokroić w talarki. Grzybom wyjąć nóżki i 5 szt pokroić (resztę odłożyć). Ser pokroić w paski.
Posmarować płaty mięsa sosem worcestershire, skropić tabasko i oprószyć suchymi przyprawami dodając rozgniecione ziarna jałowca.
Nałożyć cebulę, ser i pieczarki, zrolować i obwiązać sznurkiem.
Na patelni silnie rozgrzać masło i oliwę. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron (aby się „zamknęło”). Nóżki pieczarek gotować w bulionie (do odparowania połowy płynu). Na koniec gotowania dodać wino i tłuszcz od smażenia, więcej nie gotować, przecedzić przez sitko, (jest to sos do podlewania pieczeni).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175*C. Pozostałą cebulkę i ser drobno posiekać i wypełnić kapelusze pieczarek. Przełożyć mięso do ogniotrwałego naczynia, podlać połową sosu i piec pod przykryciem 30 minut (przewracając je na drugą stronę po 15 minutach).
Zdjąć przykrycie z mięsa, włożyć pieczarki i piec jeszcze 15 minut polewając pozostałym sosem.
Uwaga: Rolady można również przygotować na ruszcie lub BBQ, (najpierw opiekamy przygotowane rolady na gorącym węglu, nastepnie zawijamy w folię i pieczemy na średnim węglu, na koniec zdejmujemy folię i dopiekamy).

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję