menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Warzywa umyj, obierz i gotuj z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj przekrojone na pół i przypalone cebule w łupinach. Wszystko gotuj do miękkości. W czasie gotowania warzyw grzyby namocz w letniej wodzie, gdy zmiękną pokrój je w 0,5 cm paski. Wyjmij z ugotowanego wywaru warzywa i dodaj grzyby przesmażone na maśle. Zupę gotuj na wolnym ogniu jeszcze ok 30 minut. Solą i pieprzem przypraw do smaku. Podawaj z drobnym makaronem lub łazankami. Dobrze smakuje również z łyżka śmietany. 

ocena:

Rosół grzybowy

składniki

  • 2,5 l wody
  • 1 włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 50g suszonych grzybów
  • 50g masła
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • ew. śmietana 18%

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Warzywa umyj, obierz i gotuj z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj przekrojone na pół i przypalone cebule w łupinach. Wszystko gotuj do miękkości. W czasie gotowania warzyw grzyby namocz w letniej wodzie, gdy zmiękną pokrój je w 0,5 cm paski. Wyjmij z ugotowanego wywaru warzywa i dodaj grzyby przesmażone na maśle. Zupę gotuj na wolnym ogniu jeszcze ok 30 minut. Solą i pieprzem przypraw do smaku. Podawaj z drobnym makaronem lub łazankami. Dobrze smakuje również z łyżka śmietany. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję