X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Rosół grzybowy

Składniki

  • 2,5 l wody
  • 1 włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 50g suszonych grzybów
  • 50g masła
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • ew. śmietana 18%

Sposób przygotowania

Warzywa umyj, obierz i gotuj z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj przekrojone na pół i przypalone cebule w łupinach. Wszystko gotuj do miękkości. W czasie gotowania warzyw grzyby namocz w letniej wodzie, gdy zmiękną pokrój je w 0,5 cm paski. Wyjmij z ugotowanego wywaru warzywa i dodaj grzyby przesmażone na maśle. Zupę gotuj na wolnym ogniu jeszcze ok 30 minut. Solą i pieprzem przypraw do smaku. Podawaj z drobnym makaronem lub łazankami. Dobrze smakuje również z łyżka śmietany. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również