menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kurę zalej zimną wodą tak aby woda była 10 cm powyżej mięsa i gotuj na małym ogniu około 40 minut. Zbierz szumowiny. Cebule opal nad palnikiem gazowym lub mocno zrumień w piekarnik. Do kury dodaj umyte i obrane warzywa, cebulę oraz zioła. Wsyp 1 łyżeczkę soli. Całość gotuj dalej, do czasu aż mięso będzie miękkie, około 2 godziny. Od czasu do czasu zbieraj tworzące się na wierzchu szumowiny. Pamiętaj żeby nie przykrywać rosołu ponieważ zmętnieje. Na koniec dopraw rosół solą oraz pieprzem i wyjmij kurę oraz warzywa. Połowę marchewki i pietruszki pokrój w półplasterki i dodaj ponownie do rosołu. Rosół podawaj z makaronem i ziołami.

ocena:

Rosół klasyczny

składniki

  • kura rosołowa – ok. 1,5 kg
  • 2 cebule, przekrojone w poprzek na pół
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • garść łodyg z liśćmi lubczyku
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren różnokolorowego pieprzu
  • ew.końcówki z natki lub koperku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kurę zalej zimną wodą tak aby woda była 10 cm powyżej mięsa i gotuj na małym ogniu około 40 minut. Zbierz szumowiny. Cebule opal nad palnikiem gazowym lub mocno zrumień w piekarnik. Do kury dodaj umyte i obrane warzywa, cebulę oraz zioła. Wsyp 1 łyżeczkę soli. Całość gotuj dalej, do czasu aż mięso będzie miękkie, około 2 godziny. Od czasu do czasu zbieraj tworzące się na wierzchu szumowiny. Pamiętaj żeby nie przykrywać rosołu ponieważ zmętnieje. Na koniec dopraw rosół solą oraz pieprzem i wyjmij kurę oraz warzywa. Połowę marchewki i pietruszki pokrój w półplasterki i dodaj ponownie do rosołu. Rosół podawaj z makaronem i ziołami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję