menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy marynatę mieszając olej z sokiem cytrynowym, solą pieprzem i cajunem. Marynujemy filety rybne i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy marchewki i wycinamy z niej, za pomocą obieraczki do warzyw, listki tak długie jak to tylko możliwe, przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Rybę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 do 30 minut. Na pięć minut przed wyciągnięciem ryby, na osobnej blaszce wrzucamy do piekarnika marchewkę. W czasie gdy pieczemy rybkę, przygotowujemy sos. Z margaryny i mąki robimy zasmażkę, lekko ją brązowimy. Dodajemy bulion, czekamy aż zgęstnieje cały czas mieszając trzepaczką i gotujemy około2 minut na malutkim ogniu. Dodajemy śmietanę, bazylię i estragon, gotujemy następne 2 minuty na małym ogniu. Na koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Rybkę serwujemy na listkach z marchwi i polewamy ją sosem.

ocena:

Ryba na listkach marchwi

składniki

  • 2 filety rybne (rybka obojętnie jaka)
  • 100 ml oleju
  • sok z pół cytryny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy cajun
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 średnie marchewki

Sos:

  • łyżka margaryny
  • łyżka mąki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • łyżka świeżego posiekanego estragonu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy marynatę mieszając olej z sokiem cytrynowym, solą pieprzem i cajunem. Marynujemy filety rybne i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy marchewki i wycinamy z niej, za pomocą obieraczki do warzyw, listki tak długie jak to tylko możliwe, przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Rybę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 do 30 minut. Na pięć minut przed wyciągnięciem ryby, na osobnej blaszce wrzucamy do piekarnika marchewkę. W czasie gdy pieczemy rybkę, przygotowujemy sos. Z margaryny i mąki robimy zasmażkę, lekko ją brązowimy. Dodajemy bulion, czekamy aż zgęstnieje cały czas mieszając trzepaczką i gotujemy około2 minut na malutkim ogniu. Dodajemy śmietanę, bazylię i estragon, gotujemy następne 2 minuty na małym ogniu. Na koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Rybkę serwujemy na listkach z marchwi i polewamy ją sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję