X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Ryba w cieście naleśnikowym

Mam dzisiaj dla Was pomysł na rybę. Myślę, że w tej wersji nawet najmłodsi, którzy nie lubią ryb skuszą się na kawałek, a nawet trzy. Smak wciąga tak, że ciągle sięgasz po kolejny kąsek, więc proponuje od razu zrobić więcej. Ryba w cieście naleśnikowym na pewno Wam zasmakuje. 

Ryba w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 600 g fileta z białej ryby np. mintaja, pangi, dorsza
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Filet umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie sprawdź, czy w filecie nie ma ości, jeśli są wyjmij je. W kolejnym kroku rybę natrzyj solą i pieprzem, przypraw dość mocno żeby ryba nie była mdła. 

Krok 2:

Pozostałe składniki, czyli mąkę, wodę i jajko połącz, mieszaj tworząc gęste jednolite ciasto.

Krok 3:

Rybę pokrój na mniejsze kawałki i każdy kawałek namocz w cieście.

Krok 4:

Rozgrzej olej na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone ryby odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. 
Do ryby w cieście naleśnikowym proponuję np. ziemniaki zapiekane i sos czosnkowy z natką pietruszki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również