menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy mocno oliwę i smażymy na niej pokrajaną w kostkę słoninę. Kiedy nabierze złotego koloru wkładamy kurczaka pokrajanego na kilka kawałków. Dobrze zrumienione kawałki mięsa ze wszystkich stron wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu. Do oliwy wkładamy mięso krabów, przesmażamy z obu stron, również wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu. Kolejno wrzucamy do garnka obrane ze skórki pomidory (bez pestek) oraz posiekany czosnek, następnie dusimy pod przykryciem, aż masa nabierze konsystencji puree. Wkładamy mięso kurczaka i dusimy w sosie na małym ogniu przez około pięć minut. Dodajemy kraby i dusimy dalej, posypując pod koniec mieloną papryką. Wsypujemy umyty w zimnej wodzie ryż. Zalewamy ciepłą wodą (ok. 1,25 litra), po czym doprowadzamy do wrzenia na silnym ogniu, mieszamy i gotujemy przez 20 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki, ale nie rozgotowany. Tuż przed zdjęciem z ognia wkładamy pokrajaną w paseczki paprykę. Podajemy w garnku, w którym potrawa się gotowała.

ocena:

Ryż po ampurdańsku – Arroz Al Ampurdán

składniki

  • 1 kg kurczaka
  • 400 g ryżu
  • 200-300 g mięsa z krabów (np. z puszki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorów
  • 50 g słoniny
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • mielona czerwona papryka

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy mocno oliwę i smażymy na niej pokrajaną w kostkę słoninę. Kiedy nabierze złotego koloru wkładamy kurczaka pokrajanego na kilka kawałków. Dobrze zrumienione kawałki mięsa ze wszystkich stron wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu. Do oliwy wkładamy mięso krabów, przesmażamy z obu stron, również wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu. Kolejno wrzucamy do garnka obrane ze skórki pomidory (bez pestek) oraz posiekany czosnek, następnie dusimy pod przykryciem, aż masa nabierze konsystencji puree. Wkładamy mięso kurczaka i dusimy w sosie na małym ogniu przez około pięć minut. Dodajemy kraby i dusimy dalej, posypując pod koniec mieloną papryką. Wsypujemy umyty w zimnej wodzie ryż. Zalewamy ciepłą wodą (ok. 1,25 litra), po czym doprowadzamy do wrzenia na silnym ogniu, mieszamy i gotujemy przez 20 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki, ale nie rozgotowany. Tuż przed zdjęciem z ognia wkładamy pokrajaną w paseczki paprykę. Podajemy w garnku, w którym potrawa się gotowała.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję