menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ananasa i melona obieramy, miąższ kroimy w drobną kostkę. Do owoców dodajemy posiekaną mięte, skórkę z pomarańczy, sok cytryny, doprawiamy miodem, solą, cynamonem oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły. Truskawki miksujemy z cukrem i mascarpone. Mus odstawiamy w chłodne miejsce. Z mleka, wody, mąki, jajek i, szczypty soli i łyżki oleju przygotujemy ciasto. Patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik kładziemy porcję salsy, następnie zawijamy w rulony, koperty lub sakiewki i podajemy z musem owocowym.

ocena:

Sakiewki z salsą ananasowo-melonową

składniki

Naleśniki:
  • 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml wody gazowanej
  • sól
  • olej do smażenia
 
Salsa:
  • pół ananasa
  • pół melona
  • pół pęczka mięty
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • po szczypcie soli i pieprzu
 
Mus:
  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g serka mascarpone

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ananasa i melona obieramy, miąższ kroimy w drobną kostkę. Do owoców dodajemy posiekaną mięte, skórkę z pomarańczy, sok cytryny, doprawiamy miodem, solą, cynamonem oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły. Truskawki miksujemy z cukrem i mascarpone. Mus odstawiamy w chłodne miejsce. Z mleka, wody, mąki, jajek i, szczypty soli i łyżki oleju przygotujemy ciasto. Patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik kładziemy porcję salsy, następnie zawijamy w rulony, koperty lub sakiewki i podajemy z musem owocowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję