menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane: cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Kiedy cebula się zeszkli, dolewamy wino i czekamy, aż odparuje. Kiedy zacznie się na nowo smażyć, dodajemy krewetki i pozostałe świeże owoce morza. Smażymy tak długo, dopóki płyn nie odparuje. Oddzielnie gotujemy makaron (makaron sojowy lub ryżowy wystarczy zalać wrzącą wodą i poczekać, aż zmięknie). Ugotowany makaron dodajemy do owoców morza i dokładnie mieszamy (jeśli ktoś lubi czosnek, może do potrawy dodać jeszcze 2 ząbki). Wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojone w cząstki pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Sałatę myjemy, dzielimy na liście i osuszamy. Sałatkę podajemy ułożoną na liściach zielonej sałaty.

ocena:

Sałatka makaronowa z owocami morza

składniki

  • 150 g makaronu sojowego, ryżowego lub spaghetti
  • 250 g mrożonych krewetek koktajlowych (dobrze dodać około 100 g obranych małży świeżych lub ze
  • słoika w sosie winnym; można dodać 100 g mięsa z krabów, raków lub paluszków krabowych)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 zielona sałata
  • natka pietruszki
  • 100 ml oliwy
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane: cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Kiedy cebula się zeszkli, dolewamy wino i czekamy, aż odparuje. Kiedy zacznie się na nowo smażyć, dodajemy krewetki i pozostałe świeże owoce morza. Smażymy tak długo, dopóki płyn nie odparuje. Oddzielnie gotujemy makaron (makaron sojowy lub ryżowy wystarczy zalać wrzącą wodą i poczekać, aż zmięknie). Ugotowany makaron dodajemy do owoców morza i dokładnie mieszamy (jeśli ktoś lubi czosnek, może do potrawy dodać jeszcze 2 ząbki). Wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojone w cząstki pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Sałatę myjemy, dzielimy na liście i osuszamy. Sałatkę podajemy ułożoną na liściach zielonej sałaty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję