menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ugotowane, ciepłe jeszcze ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek lub bekon. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dolewamy ocet winny lub sok z cytryny i wywar lub rosół. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Ziemniaki układamy na dnie naczynia i zalewamy je całą zawartością patelni. Posypujemy posiekaną dymką lub szczypiorkiem. Po ostudzeniu wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem delikatnie i dokładnie mieszamy.

ocena:

Sałatka szwabska

składniki

  • 500 g ziemniaków ugotowanych lub upieczonych w mundurkach
  • 100 g wędzonego boczku lub bekonu
  • 2 cebule
  • 1 pęczek dymki lub szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml rosołu lub wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • 50 ml octu winnego lub soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ugotowane, ciepłe jeszcze ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek lub bekon. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dolewamy ocet winny lub sok z cytryny i wywar lub rosół. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Ziemniaki układamy na dnie naczynia i zalewamy je całą zawartością patelni. Posypujemy posiekaną dymką lub szczypiorkiem. Po ostudzeniu wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem delikatnie i dokładnie mieszamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję