menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Niestety ten przepis może być dla niektórych trudny do wykonania nawet jeśli będą mieli zatrzęsienie raków. Raki bowiem gotuje się na żywo, co gorsza upewniwszy się, że są żywe i wyciągając z nich przed wrzuceniem do wrzątku środkową płetwę z ogona razem z jelitem. Tak więc, raki szorujemy szczoteczką i bardzo dokładnie myjemy, wrzucamy je żywe! do wrzątku, do którego dajemy sól i koperek. Gotujemy je pod przykryciem 6 minut. W trakcie gotowania raki zmieniają kolor na intensywnie czerwony. Po ugotowaniu i ostudzeniu wyjmujemy z nich mięso. Skorupki zachowujemy do przygotowania masła rakowego, a mięso odkładamy na miseczkę. Sałatę lub cykorię płuczemy, przebieramy i ładne liście rwiemy w palcach na mniejsze kawałki. Łososia miksujemy, dodajemy do majonezu, dolewamy łyżkę soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do sosu. Na liściach sałaty układamy pokrojone mięso z raków, polewamy sosem majonezowym z łososiem i posypujemy kaparami.

ocena:

Sałatka z szyjek rakowych

składniki

  • 250 g szyjek rakowych
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 kiszone lub marynowane ogórki
  • 1 łyżka kaparów
  • 250 ml majonezu wymieszanego pół na pół z jogurtem
  • 2 cykorie lub sałata
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Niestety ten przepis może być dla niektórych trudny do wykonania nawet jeśli będą mieli zatrzęsienie raków. Raki bowiem gotuje się na żywo, co gorsza upewniwszy się, że są żywe i wyciągając z nich przed wrzuceniem do wrzątku środkową płetwę z ogona razem z jelitem. Tak więc, raki szorujemy szczoteczką i bardzo dokładnie myjemy, wrzucamy je żywe! do wrzątku, do którego dajemy sól i koperek. Gotujemy je pod przykryciem 6 minut. W trakcie gotowania raki zmieniają kolor na intensywnie czerwony. Po ugotowaniu i ostudzeniu wyjmujemy z nich mięso. Skorupki zachowujemy do przygotowania masła rakowego, a mięso odkładamy na miseczkę. Sałatę lub cykorię płuczemy, przebieramy i ładne liście rwiemy w palcach na mniejsze kawałki. Łososia miksujemy, dodajemy do majonezu, dolewamy łyżkę soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do sosu. Na liściach sałaty układamy pokrojone mięso z raków, polewamy sosem majonezowym z łososiem i posypujemy kaparami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję