menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie owoce dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Cytrynę, pomarańczę i banana kroimy w plasterki. Jabłko, gruszkę i brzoskwinię kroimy w ósemki, usuwając pestki. Owoce wkładamy do szklanej wazy, zasypujemy cukrem i zalewamy sokami z cytryny i pomarańczy, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Wlewamy wino, rum i likier, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu i delikatnie mieszamy. Serwujemy w wazie udekorowanej długimi twistami z pomarańczy i cytryny. Rozlewamy łyżką wazową do dużych kieliszków do czerwonego wina.

ocena:

Sangria

składniki

  • 750 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 50 ml białego rumu
  • 50 ml likieru pomarańczowego Cointreau
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • 100 g cukru
  • po 1 pomarańczy, cytrynie, bananie, jabłku, brzoskwini i gruszce
  • 8 kostek lodu
Do dekoracji
  • duży twist ze skórki cytrynowej
  • duży twist ze skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie owoce dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Cytrynę, pomarańczę i banana kroimy w plasterki. Jabłko, gruszkę i brzoskwinię kroimy w ósemki, usuwając pestki. Owoce wkładamy do szklanej wazy, zasypujemy cukrem i zalewamy sokami z cytryny i pomarańczy, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Wlewamy wino, rum i likier, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu i delikatnie mieszamy. Serwujemy w wazie udekorowanej długimi twistami z pomarańczy i cytryny. Rozlewamy łyżką wazową do dużych kieliszków do czerwonego wina.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję