menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W schabie za pomocą wąskiego noża wykonaj kieszeń do faszerowania. Mięso natrzyj dokładnie sola i pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny. Ząbki czosnku przełóż do rondelka, dopraw solą. Zalej olejem, gotuj na małym ogniu, około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij i osusz na ręczniku papierowym. Kiedy ostygną, faszeruj schab czosnkiem i gałązkami rozmarynu. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Na patelni rozgrzej olej, mięso obsmaż z każdej strony do uzyskania ciemnozłotego koloru, około 7-8 minut. Przełóż do brytfanki, piecz około 70 minut. Na patelnie po smażeniu wlej wino, poczekaj 1 minutę, aż się zagotuje. Dodaj śliwki pokrojone na połówki lub ćwiartki, bez pestek. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie ,cynamon. Dopraw sola, pieprzem oraz miodem. Po kolejnej 1 minucie, rozrób mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody, wlej do śliwek z winem. Gotuj 2-3 minuty do konsystencji sosu, śliwki nie powinny się rozpaść.

Miesi po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem, odstaw na 15 minut, aby odpoczął. Schab podawaj ze śliwkami w winie i np. Pieczonymi ziemniakami.

ocena:

Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie

składniki

  • 700 g Schabu
  • 10 ząbków czosnku
  • ½ szklanki oleju
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • 6-7 świeżych śliwek
  • Sól, pieprz

Sos:

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W schabie za pomocą wąskiego noża wykonaj kieszeń do faszerowania. Mięso natrzyj dokładnie sola i pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny. Ząbki czosnku przełóż do rondelka, dopraw solą. Zalej olejem, gotuj na małym ogniu, około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij i osusz na ręczniku papierowym. Kiedy ostygną, faszeruj schab czosnkiem i gałązkami rozmarynu. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Na patelni rozgrzej olej, mięso obsmaż z każdej strony do uzyskania ciemnozłotego koloru, około 7-8 minut. Przełóż do brytfanki, piecz około 70 minut. Na patelnie po smażeniu wlej wino, poczekaj 1 minutę, aż się zagotuje. Dodaj śliwki pokrojone na połówki lub ćwiartki, bez pestek. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie ,cynamon. Dopraw sola, pieprzem oraz miodem. Po kolejnej 1 minucie, rozrób mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody, wlej do śliwek z winem. Gotuj 2-3 minuty do konsystencji sosu, śliwki nie powinny się rozpaść.

Miesi po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem, odstaw na 15 minut, aby odpoczął. Schab podawaj ze śliwkami w winie i np. Pieczonymi ziemniakami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję