menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Schab myjemy, osuszamy, oddzielamy od kości i usuwamy ścięgna. Mięso nadkrawamy wzdłuż, formujemy szeroki, prostokątny płat i rozbijamy go dłonią. Olej mieszamy z pozostałymi składnikami bejcy. Smarujemy nią mięso z obu stron, a następnie wkładamy na godzinę do miski z pozostałą bejcą, kilka razy przewracamy mięso. Wyszorowane ziemniaki gotujemy na pół miękko z łodyżkami koperku. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Przygotowujemy farsz: grzyby moczymy w niedużej ilości wody, a następnie gotujemy. Na koniec dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz i przesmażamy aż do odparowania. Z masła i mąki przyrządzamy zasmażkę, dodajemy do farszu, mieszamy. Rozkładamy farsz na plastrze mięsa, zwijamy i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Roladę wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 240°. Zmniejszamy temperaturę do 180° i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smarujemy wierzch tak podpieczonego mięsa miodem, i dopiekamy jeszcze 20 minut. Na półmisku układamy mięso pokrojone w grube plastry, a obok niego zrumienione ziemniaki posypane koperkiem.

ocena:

Schab faszerowany grzybami

składniki

Składniki:
  • 2 kg schabu z kością
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
Bejca
  • 3 łyżki oleju
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
Farsz
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Schab myjemy, osuszamy, oddzielamy od kości i usuwamy ścięgna. Mięso nadkrawamy wzdłuż, formujemy szeroki, prostokątny płat i rozbijamy go dłonią. Olej mieszamy z pozostałymi składnikami bejcy. Smarujemy nią mięso z obu stron, a następnie wkładamy na godzinę do miski z pozostałą bejcą, kilka razy przewracamy mięso. Wyszorowane ziemniaki gotujemy na pół miękko z łodyżkami koperku. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Przygotowujemy farsz: grzyby moczymy w niedużej ilości wody, a następnie gotujemy. Na koniec dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz i przesmażamy aż do odparowania. Z masła i mąki przyrządzamy zasmażkę, dodajemy do farszu, mieszamy. Rozkładamy farsz na plastrze mięsa, zwijamy i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Roladę wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 240°. Zmniejszamy temperaturę do 180° i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smarujemy wierzch tak podpieczonego mięsa miodem, i dopiekamy jeszcze 20 minut. Na półmisku układamy mięso pokrojone w grube plastry, a obok niego zrumienione ziemniaki posypane koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję