X

Czego szukasz?

Przepis

Lubicie grzyby suszone? Ja uwielbiam, za smak, za aromat, za to co dzięki nim dzieje się z potrawą. Po jesieni zawsze w swojej spiżarni mam zapas suszonych grzybów, które czekają głownie na święta Bożego Narodzenia. Bo święta to nie tylko zapach cynamonu, to bez wątpienia też zapach suszonych grzybów. Zapraszam Was na przepis na schab faszerowany grzybami. 

Schab faszerowany grzybami

Składniki:

  • 2 kg schabu z kością
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka miodu np. lipowego
Bejca:
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
Farsz:
  • 50 g suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

Krok 1:

Schab umyj, osusz, oddziel od kości i usuń ścięgna. Mięso nadkrój wzdłuż, uformuj szeroki, prostokątny płat i rozbij go dłonią.

Krok 2:

Olej wmieszaj z pozostałymi składnikami bejcy. Posmaruj nią mięso z obu stron, a następnie włóż na godzinę do miski z pozostałą bejcą, kilka razy przewracając mięso.

Krok 3:

Przygotowuj farsz: grzyby mocz w niedużej ilości wody, a następnie ugotuj. Na koniec dodaj łyżkę masła, sól, pieprz i przesmaż aż do odparowania.

Krok 4:

Z masła i mąki zrób zasmażkę, dodaj do farszu, wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 5:

Rozłóż farsz na plastrze mięsa, zwiń i obwiąż białą bawełnianą nicią. Następnie roladę włóż do brytfanny, polej odrobiną oleju i piecz 20 minut w temperaturze 240°. Zmniejsz temperaturę do 180° i piecz jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Na koniec posmaruj wierzch tak podpieczonego mięsa miodem, i dopiekaj jeszcze 20 minut.

Więcej inspiracji na pyszne przepisy z mięsem w roli głównej znajdziesz > TUTAJ <

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również