X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Schab rolowany z pieczarkami

Szukacie inspiracji na niedzielny obiad? To ja przychodzę z pomocą! Schab rolowany z pieczarkami to bez wątpienia ciekawa i pyszna propozycja na obiad w gronie rodziny lub przyjaciół. Zrobienie tego dania nie zajmie Wam dużo czasu, a rolowanie wcale nie jest skomplikowane. Zerknijcie poniżej w przepis, sami się przekonacie.  

Schab rolowany z pieczarkami

Składniki:

  • schab z kością około 1,5 kg
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki tymianku
  • 50 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • ew. bułka tarta do zagęszczenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie:

Krok 1:

Umyj mięso, następnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie wytnij kość ze schabu (jeśli chcesz kość możesz wykorzystać do wywaru).

Krok 2:

Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Następnie wrzuć posiekane w ćwiartki pieczarki. Po chwili, kiedy grzyby się lekko zrumienią, dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw lekko solą i pieprzem. Kiedy pieczarki puszczą już prawie całą wodę, po około 5 minutach. Dodaj sos sojowy, tymianek oraz śmietanę. Na koniec wymieszaj całość i smaż jeszcze minutę.

Krok 3:

Schab natnij od spodu wzdłuż i powoli przecinając nożem, obracaj w lewą stronę (jeśli jesteś leworęczny to w prawą ). Powstanie gruby płat mięsa. Następnie dopraw go solą i pieprzem z obydwu stron. Rozklep dość cienko 0,5-1 cm, przez folię.

Krok 4:

Nałóż farsz i rozsmaruj go równomiernie na całym płacie mięsa. Zwiń ciasno rulon i zwiąż sznurkiem gastronomicznym. Piecz ok 50 minut w 180°C bez termoobiegu.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również