menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj całość, do momentu aż składniki się połączą. Ciasto wlej do tortownicy (22-24cm). Wstaw do ciepłego piekarnika i zwiększ temperaturę do 180°C. Piecz 35-40 minut, aż biszkopt odstaje od brzegów formy. Wyjmij do ostudzenia. Jeżeli biszkopt jest nie równy, zetnij go na płask.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody, odstaw do wystygnięcia.
Twaróg wymieszaj z cukrem, dodaj 150 ml śmietany i całość zmiksuj. Truskawki zagotuj, mrożone bez dodatku wody, przez około 10 minut. Po tym czasie przetrzyj przez sito i odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj razem mus truskawkowy, masę serową i żelatynę. Całość przelej do tortownicy i wstaw do lodówki, aż stężeje. Ubij pozostałą śmietanę na sztywno. Kiedy sernik zgęstnieje udekoruj ciasto kawałkami truskawek lub innych owoców, miętą i gwiazdkami z bitej śmietany.

ocena:

Sernik truskawkowy na zimno

składniki

-700 g twarogu sernikowego
-250 ml śmietany kremówki 30%
-3/4 szklanki cukru pudru
-600 g truskawek ( mogą być mrożone)
-4 płaskie łyżeczki żelatyny
-Liście mięty do dekoracji
Biszkopt:
-2 jajka
-150 g mąki (3/4 szklanki)
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1 łyżka masła do smarowania formy
-2 łyżki bułki tartej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj całość, do momentu aż składniki się połączą. Ciasto wlej do tortownicy (22-24cm). Wstaw do ciepłego piekarnika i zwiększ temperaturę do 180°C. Piecz 35-40 minut, aż biszkopt odstaje od brzegów formy. Wyjmij do ostudzenia. Jeżeli biszkopt jest nie równy, zetnij go na płask.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody, odstaw do wystygnięcia.
Twaróg wymieszaj z cukrem, dodaj 150 ml śmietany i całość zmiksuj. Truskawki zagotuj, mrożone bez dodatku wody, przez około 10 minut. Po tym czasie przetrzyj przez sito i odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj razem mus truskawkowy, masę serową i żelatynę. Całość przelej do tortownicy i wstaw do lodówki, aż stężeje. Ubij pozostałą śmietanę na sztywno. Kiedy sernik zgęstnieje udekoruj ciasto kawałkami truskawek lub innych owoców, miętą i gwiazdkami z bitej śmietany.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję