menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Formę do zapiekania, wysmarować masłem. Poukładaj owoce i posyp je mąką i cukrem. Wszystkie składniki kruszonki, zagnieć razem. Powstanie dość zwarte ciasto. Zetrzyj je na grubej tarce na śliwki. Zapiekaj przez 20-30 minut w 190°C. Podawaj solo z lodami lub bitą śmietaną.

ocena:

Śliwki pod orzechową kruszonką

składniki

  • 1 kg śliwek mrożonych lub świeżych
  • 3 łyżki cukru,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy,

KRUSZONKA:

  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 100 g masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Formę do zapiekania, wysmarować masłem. Poukładaj owoce i posyp je mąką i cukrem. Wszystkie składniki kruszonki, zagnieć razem. Powstanie dość zwarte ciasto. Zetrzyj je na grubej tarce na śliwki. Zapiekaj przez 20-30 minut w 190°C. Podawaj solo z lodami lub bitą śmietaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję