menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ze śliwek usuwamy pestki, mniejsze kroimy na ćwiartki większe na 6 części. Przekładamy do garnka, najlepiej o grubym dnie. Gotujemy na małym ogniu, aż odparujemy nadmiar wody 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodaj resztę składników, gotuj jeszcze 1 godzinę, pamiętaj o mieszaniu.
Następnie przełóż konfiturę do wyparzonych słoików.

ocena:

Śliwkowa konfitura z czekoladą i kardamonem

składniki

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 kawałki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startego kardamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ze śliwek usuwamy pestki, mniejsze kroimy na ćwiartki większe na 6 części. Przekładamy do garnka, najlepiej o grubym dnie. Gotujemy na małym ogniu, aż odparujemy nadmiar wody 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodaj resztę składników, gotuj jeszcze 1 godzinę, pamiętaj o mieszaniu.
Następnie przełóż konfiturę do wyparzonych słoików.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję