menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy wino i ocet, dodajemy do niego posiekane szalotki, czosnek oraz połowę estragonu. Gdy płyn odparuje do trzeciej części objętości zdejmujemy garnek z ognia, przecedzamy wywar i studzimy. Przygotowujemy kąpiel wodną. Do garnka z ostudzonym wywarem dodajemy roztrzepane żółtka i umieszczamy garnek w rondlu (a właściwie nad rondlem) z gorącą wodą. Cały czas sos ubijamy, dodajemy do niego po kawałku masła, doprawiamy solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia możemy dodatkowo sos przetrzeć przez sito i dodać do niego resztę posiekanych ziół. Doprawiamy według uznania sosem worcester i pieprzem kajeńskim.

ocena:

Sos Bearnaise

składniki

  • 50 g cebulki szalotki
  • 4 żółtka
  • 30 ml octu winnego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego estragonu lub pól łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka trybuli
  • 200 g masła
  • sos worcester
  • pieprz kajeński
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy wino i ocet, dodajemy do niego posiekane szalotki, czosnek oraz połowę estragonu. Gdy płyn odparuje do trzeciej części objętości zdejmujemy garnek z ognia, przecedzamy wywar i studzimy. Przygotowujemy kąpiel wodną. Do garnka z ostudzonym wywarem dodajemy roztrzepane żółtka i umieszczamy garnek w rondlu (a właściwie nad rondlem) z gorącą wodą. Cały czas sos ubijamy, dodajemy do niego po kawałku masła, doprawiamy solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia możemy dodatkowo sos przetrzeć przez sito i dodać do niego resztę posiekanych ziół. Doprawiamy według uznania sosem worcester i pieprzem kajeńskim.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję