menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Chrzan ucieramy na drobnej tarce, sparzamy wrzątkiem i odciskamy. Źółtko drobno siekamy, łączymy z pozostałymi składnikami, ubijamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i cukrem pudrem. Jeśli sos jest za ostry możemy go złagodzić dodając trochę kwaśnej śmietany. Niektórzy dodają też do tego sosu zamiast musztardy marchew utartą na drobnej tarce (wtedy mamy łagodniejszą wersję śmietanowego sosu chrzanowego). Podajemy do mięs i jaj na twardo. W wersji łagodniejszej nie dodajemy musztardy i octu, za to siekamy całe dwa jaja na twardo i mieszamy ze szklanką kwaśnej śmietany. Dodatkowo możemy dodać sok z połowy cytryny.

ocena:

Sos chrzanowy 2

składniki

  • 1 ugotowane na twardo żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki winnego octu
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki świeżo utartego chrzanu
  • sól, pieprz, cukier puder
  • ew. świeże zioła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Chrzan ucieramy na drobnej tarce, sparzamy wrzątkiem i odciskamy. Źółtko drobno siekamy, łączymy z pozostałymi składnikami, ubijamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i cukrem pudrem. Jeśli sos jest za ostry możemy go złagodzić dodając trochę kwaśnej śmietany. Niektórzy dodają też do tego sosu zamiast musztardy marchew utartą na drobnej tarce (wtedy mamy łagodniejszą wersję śmietanowego sosu chrzanowego). Podajemy do mięs i jaj na twardo. W wersji łagodniejszej nie dodajemy musztardy i octu, za to siekamy całe dwa jaja na twardo i mieszamy ze szklanką kwaśnej śmietany. Dodatkowo możemy dodać sok z połowy cytryny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję