menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Głóg zalewamy niewielką ilością przegotowanej, ostudzonej wody i zostawiamy na 12 godzin. Następnie gotujemy głóg w tej samej wodzie, a potem go przecieramy lub miksujemy. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, jednym, płynnym ruchem wlewamy wino i gotujemy 10-15 minut ciągle mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Doprawiamy przyprawami i zmiksowanym głogiem. Mieszamy, zagotowujemy i podajemy. Sos należy wprawdzie do kategorii sosów zasmażkowych, ale wyjątkowo nie łączymy zasmażki z żadnym z wywarów, ani z mlekiem, czy śmietanka, stąd przepis też został potraktowany wyjątkowo. Jest to jeden z najbardziej znanych polskich sosów do dziczyzny. Zamiast ugotowanego, przetartego głogu możemy dodać do sosu marmoladę głogową. Wtedy nie dodajemy cukru.

ocena:

Sos głogowy

składniki

  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek suszonego głogu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Głóg zalewamy niewielką ilością przegotowanej, ostudzonej wody i zostawiamy na 12 godzin. Następnie gotujemy głóg w tej samej wodzie, a potem go przecieramy lub miksujemy. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, jednym, płynnym ruchem wlewamy wino i gotujemy 10-15 minut ciągle mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Doprawiamy przyprawami i zmiksowanym głogiem. Mieszamy, zagotowujemy i podajemy. Sos należy wprawdzie do kategorii sosów zasmażkowych, ale wyjątkowo nie łączymy zasmażki z żadnym z wywarów, ani z mlekiem, czy śmietanka, stąd przepis też został potraktowany wyjątkowo. Jest to jeden z najbardziej znanych polskich sosów do dziczyzny. Zamiast ugotowanego, przetartego głogu możemy dodać do sosu marmoladę głogową. Wtedy nie dodajemy cukru.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję