menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Zalewamy grzyby i cebulę wywarem i gotujemy, aż do miękkości. Wywar przecedzamy i studzimy. Grzyby siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar grzybowy, gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekane grzyby, śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeżeli dajemy kurki, dobrze jest kurki zmiksować, połączyć z gotowym sosem i doprawić na koniec łyżeczką posiekanej natki pietruszki.

ocena:

Sos grzybowy z grzybów świeżych

składniki

  • 500 g świeżych grzybów: podgrzybków, kurek, prawdziwków, maślaków i innych
  • 100 ml wywaru
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Zalewamy grzyby i cebulę wywarem i gotujemy, aż do miękkości. Wywar przecedzamy i studzimy. Grzyby siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar grzybowy, gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekane grzyby, śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeżeli dajemy kurki, dobrze jest kurki zmiksować, połączyć z gotowym sosem i doprawić na koniec łyżeczką posiekanej natki pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję