menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Marchewkę, pietruszkę, ogórek i pieczarki obieramy, oczyszczamy, płuczemy i kroimy: pieczarki w plasterki, a pozostałe warzywa w „zapałkę”. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy marchewkę, pietruszkę i pieczarki, przesmażamy. W rondelku robimy z masła i mąki białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar, intensywnie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy do niego wina, dodajemy przyprawy:sól, biały pieprz, wreszcie podsmażone jarzyny, mieszamy i gotujemy mieszając przez 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy kawior, ogórka i koperek. Mieszamy i podajemy.

ocena:

Sos kawiorowy

składniki

  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 400 ml wywaru jasnego z ryb
  • 100 g pieczarek
  • 1 marchewka, 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 ogórek kiszony lub małosolny
  • 3 łyżki kawioru
  • 1 dodatkowa łyżka masła
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Marchewkę, pietruszkę, ogórek i pieczarki obieramy, oczyszczamy, płuczemy i kroimy: pieczarki w plasterki, a pozostałe warzywa w „zapałkę”. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy marchewkę, pietruszkę i pieczarki, przesmażamy. W rondelku robimy z masła i mąki białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar, intensywnie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy do niego wina, dodajemy przyprawy:sól, biały pieprz, wreszcie podsmażone jarzyny, mieszamy i gotujemy mieszając przez 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy kawior, ogórka i koperek. Mieszamy i podajemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję