X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy ciepłe

Sos paprykowy

Składniki

  • 1 litr pasteryzowanych pomidorów
  • 3 strąki "ostrej" papryki pasteryzowanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego wielokolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej (może być kamienna)
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

Sposób przygotowania

Posiekać oczyszczoną cebulę i czosnek.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobne paski. Zeszklić cebulę czosnek i paprykę na łyżce masła.
Dokładnie wymieszać blenderem z pomidorami, szklanką wina i pozostałymi składnikami. Mieszając doprowadzić do wrzenia, (nie gotować).
Uwaga: Jeżeli sos ma być mniej pikantny użyć mniejszą ilość papryki
Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również