menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wrzucamy czosnek, cebulę i świeżą bazylię, przesmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i przecier. Mieszając od czasu do czasu dusimy razem przez 15-20 minut. Niektórzy taki sos przecierają przez sito, żeby pozbyć się pestek pomidorów. Po zdjęciu z ognia przyprawiamy sos do smaku solą i pieprzem oraz bazylią.

 
 
ocena:

Sos pomidorowy

składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1-2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mała puszka przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
  • pół łyżeczki suszonej bazylii lub łyżka posiekanej świeżej
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wrzucamy czosnek, cebulę i świeżą bazylię, przesmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i przecier. Mieszając od czasu do czasu dusimy razem przez 15-20 minut. Niektórzy taki sos przecierają przez sito, żeby pozbyć się pestek pomidorów. Po zdjęciu z ognia przyprawiamy sos do smaku solą i pieprzem oraz bazylią.

 
 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję