menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki. Chrzan ucieramy na drobnej tarce. Ocieramy skórkę z cytryny. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar, gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, gotujemy go jeszcze 15 minut. Pod koniec (po 10 minutach) dodajemy utarty chrzan, pomidory, śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, łyżką soku cytrynowego, skórka otartą z cytryny i dosypujemy natkę pietruszki. Mieszamy i serwujemy.

ocena:

Sos staropolski

składniki

  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 400 ml wywaru jasnego
  • 50 ml śmietany 18%
  • 100 g pomidorów
  • 50 g świeżego chrzanu
  • 1 cytryna
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cukier, sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki. Chrzan ucieramy na drobnej tarce. Ocieramy skórkę z cytryny. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar, gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, gotujemy go jeszcze 15 minut. Pod koniec (po 10 minutach) dodajemy utarty chrzan, pomidory, śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, łyżką soku cytrynowego, skórka otartą z cytryny i dosypujemy natkę pietruszki. Mieszamy i serwujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję