menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Z papryk i papryczek pepperoni usunąć nasiona i pokroić. Papryki, tymianek (najlepiej użyć świeżego – wtedy dajemy zamiast łyżeczki, łyżkę świeżego tymianku), pietruszkę i szczypiorek zmiksować. Rozgrzać masło i zeszklić czosnek i cebulę, dodać zmiksowane papryki i zioła, wymieszać i dusić 2 minuty. Następnie wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, sosami tabasco i worcester oraz z sokiem z cytryny. Dolać wszystko do duszących się warzyw. Doprawić solą, dolać wino i dusić jeszcze 3 minuty.

ocena:

Sos tysiąca wysp

składniki

  • 2 różnokolorowe papryki (ok. 350 g)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki pepperoni
  • 400 ml śmietany 18- 22%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • po kilka kropel tabasco i sosu worcester
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • po kilka łyżek posikanego szczypiorku i natki pietruszki
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Z papryk i papryczek pepperoni usunąć nasiona i pokroić. Papryki, tymianek (najlepiej użyć świeżego – wtedy dajemy zamiast łyżeczki, łyżkę świeżego tymianku), pietruszkę i szczypiorek zmiksować. Rozgrzać masło i zeszklić czosnek i cebulę, dodać zmiksowane papryki i zioła, wymieszać i dusić 2 minuty. Następnie wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, sosami tabasco i worcester oraz z sokiem z cytryny. Dolać wszystko do duszących się warzyw. Doprawić solą, dolać wino i dusić jeszcze 3 minuty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję