X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaron

Makaron spaghetti bolognese – najlepszy przepis

Dziś mam dla Was przepis na potrawę za która moje dzieci niewątpliwie przepadają. Jest to przepyszny makaron spaghetti bolognese. To danie jest szybkie i proste w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje każdemu. Mam na to swój patent, którego nauczyłem się podczas jednej z podróży do Włoch. 

Spaghetti bolognese – najlepszy przepis

  • 500 g zmielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 soczyste pomidory np. malinowe
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 3 łyżki oliwy 
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 70 g parmezanu
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początek na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Następnie dodaj mieloną wołowinę, smaż około 5-7 minut. Mięso powinno być ciemno-złote, dzięki temu będzie przyjemnie chrupiące, a w środku pozostanie soczyste.

Krok 2:

Kiedy podsmażysz mięso, dodaj drobno pokrojone pomidory i wlej pomidory pellati. Dodaj czosnek pokrojony w cienkie plastry oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Krok 3:

W czasie gdy sos się gotuje zajmij się makaronem, ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź, pozostawiając 2/3 szklanki wody z jego gotowania.

Krok 4:

 Następnie połącz makaron z sosem bolognese i wodą z gotowania makaronu. Na zakończenie wspomnę, że danie to najlepiej smakuje z posiekaną bazylią i startym parmezanem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. już pytałam ale pytanie gdzies zaginęło więc ponownie…
    jak potraktować „2 soczyste pomidory”, dodać razem z tymi z puszki? czy jako surowe, na koniec?

Sprawdź również