menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę wsyp do miski i wbij do niej białko z jajka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Ligawę dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony. Po tym czasie wlej na patelnię brandy dodaj masło i przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem 30 minut. Gdy wołowina dochodzi w sosie, wymieszaj kaszę aż stanie się sypka. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kaszę przez 5 minut. Zalej 400 ml wrzątku. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu aż będzie miękka.

ocena:

Stek z ligawy z kaszą gryczaną Kuroniów

składniki

  • 4 plastry ligawy każdy po 130g
  • 100 ml brandy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
kasza:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę wsyp do miski i wbij do niej białko z jajka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Ligawę dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony. Po tym czasie wlej na patelnię brandy dodaj masło i przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem 30 minut. Gdy wołowina dochodzi w sosie, wymieszaj kaszę aż stanie się sypka. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kaszę przez 5 minut. Zalej 400 ml wrzątku. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu aż będzie miękka.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję